- Zdrowe odżywianie
- 10 kwietnia 2020
Żywność ekologiczna: Co musisz wiedzieć
Co to znaczy "ekologiczna"?
Termin "ekologiczny" odnosi się do sposobu, w jaki produkty rolne są uprawiane i przetwarzane. Podczas gdy przepisy różnią się w zależności od kraju, w USA uprawy ekologiczne muszą być uprawiane bez użycia syntetycznych pestycydów, genów bioinżynieryjnych (GMO), nawozów ropopochodnych oraz nawozów na bazie osadów ściekowych.
Ekologiczne zwierzęta gospodarskie hodowane na mięso, jaja i produkty mleczne muszą mieć dostęp do otwartej przestrzeni i otrzymywać ekologiczną paszę. Nie wolno im podawać antybiotyków, hormonów wzrostu ani żadnych produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego.
Korzyści płynące z żywności ekologicznej
Sposób, w jaki Twoja żywność jest uprawiana lub hodowana, może mieć istotny wpływ na Twoje zdrowie psychiczne i emocjonalne, jak również na środowisko. Żywności organicznej często mają bardziej korzystne składniki odżywcze, takie jak przeciwutleniacze, niż ich konwencjonalnie uprawianych odpowiedników i ludzi z alergią na żywność, chemikalia lub konserwanty często znaleźć ich objawy zmniejszyć lub odejść, gdy jedzą tylko żywności organicznej.
Produkty organiczne zawierają mniej pestycydów. Środki chemiczne takie jak fungicydy, herbicydy i insektycydy są szeroko stosowane w konwencjonalnym rolnictwie, a ich pozostałości pozostają na (i w) spożywanej przez nas żywności.
Żywność ekologiczna jest często świeższa, ponieważ nie zawiera konserwantów, które przedłużają jej trwałość. Produkty organiczne są często (ale nie zawsze, więc uważaj, skąd pochodzą) produkowane w mniejszych gospodarstwach w pobliżu miejsca ich sprzedaży.
Rolnictwo organiczne jest lepsze dla środowiska. Ekologiczne praktyki rolnicze zmniejszają zanieczyszczenie środowiska, chronią wodę, zmniejszają erozję gleby, zwiększają jej żyzność i zużywają mniej energii. Rolnictwo bez użycia pestycydów jest również lepsze dla pobliskich ptaków i zwierząt, jak również dla ludzi, którzy mieszkają w pobliżu gospodarstw.
Zwierzętom hodowanym ekologicznie NIE podaje się antybiotyków, hormonów wzrostu ani produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego. Karmienie zwierząt produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego zwiększa ryzyko wystąpienia choroby wściekłych krów (BSE), a stosowanie antybiotyków może prowadzić do wytworzenia odpornych na antybiotyki szczepów bakterii. Zwierzęta hodowane ekologicznie mają więcej przestrzeni do poruszania się i dostęp do przestrzeni na zewnątrz, co pomaga utrzymać je w zdrowiu.
Organiczne mięso i mleko są bogatsze w pewne składniki odżywcze. Wyniki europejskich badań z 2016 roku pokazują, że poziom niektórych składników odżywczych, w tym kwasów tłuszczowych omega-3, był do 50 procent wyższy w organicznym mięsie i mleku niż w konwencjonalnie hodowanych wersjach.
Żywność ekologiczna jest wolna od GMO. Organizmy zmodyfikowane genetycznie (GMO) lub żywność zmodyfikowana genetycznie (GE) to rośliny, których DNA zostało zmienione w sposób, który nie może wystąpić w naturze lub w tradycyjnym krzyżowaniu, najczęściej w celu uzyskania odporności na pestycydy lub produkcji środka owadobójczego.
Żywność ekologiczna a żywność lokalnie uprawiana
W przeciwieństwie do norm ekologicznych, nie ma konkretnej definicji "lokalnej żywności". Może ona być uprawiana w Twojej lokalnej społeczności, w Twoim kraju, regionie lub kraju. W dużych porach roku zwykle można znaleźć żywność uprawianą blisko domu w miejscach takich jak targ rolniczy.
Korzyści płynące z lokalnie uprawianej żywności
Finansowo: Pieniądze pozostają w lokalnej gospodarce. Więcej pieniędzy trafia bezpośrednio do rolnika, a nie na takie rzeczy jak marketing i dystrybucja.
Transport: W Stanach Zjednoczonych, na przykład, średnia odległość, jaką posiłek pokonuje z gospodarstwa do talerza wynosi ponad 1500 mil. Produkty muszą być zbierane jeszcze niedojrzałe, a następnie gazowane, aby po transporcie "dojrzewały". Albo jedzenie jest wysoko przetworzone w fabrykach przy użyciu środków konserwujących, napromieniowujących i innych środków, aby zachować jego stabilność podczas transportu.
Świeżość: Miejscowe jedzenie jest zbierane, gdy jest dojrzałe, a więc świeższe i pełne smaku.
Drobni lokalni rolnicy często stosują metody ekologiczne, ale czasami nie mogą sobie pozwolić na uzyskanie certyfikatu ekologicznego. Odwiedź rynek rolniczy i porozmawiaj z rolnikami, aby dowiedzieć się, jakie metody stosują.
Zrozumienie GMO
Trwająca debata na temat wpływu GMO na zdrowie i środowisko jest kontrowersyjna. W większości przypadków GMO są opracowywane w celu uczynienia upraw żywności odpornymi na herbicydy i/lub wytworzenia środka owadobójczego. Na przykład, znaczna część słodkiej kukurydzy spożywanej w USA jest genetycznie modyfikowana w celu uzyskania odporności na herbicyd Roundup i produkcji własnego środka owadobójczego, Bt Toxin.
GMO są również powszechnie spotykane w amerykańskich uprawach, takich jak soja, lucerna, squash, cukinia, papaja i canola, i są obecne w wielu płatkach śniadaniowych i wiele przetworzonej żywności, które jemy. Jeśli składniki zawarte w opakowaniu zawierają syrop kukurydziany lub lecytynę sojową, istnieje prawdopodobieństwo, że zawierają one GMO.
GMO i pestycydy
Stosowanie toksycznych herbicydów, takich jak Roundup (glifosat), wzrosło 15 razy od czasu wprowadzenia GMO. Podczas gdy Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiła, że glifosat jest "prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi", nadal istnieją pewne kontrowersje dotyczące poziomu ryzyka dla zdrowia, jakie stwarza stosowanie pestycydów.
Najnowsze Artykuły
- Sport
- 11 października 2022
Na co zwrócić uwagę w odzieży sportowej
- Zdrowe odżywianie
- 26 września 2022
Na czym najlepiej smażyć?
- Sport
- 20 września 2022
Zalety trenowania piłki nożnej
Kategorie
- Sport 10
- Wrestling 6
- Kluby sportowe 6
- Zdrowe odżywianie 16
- Blog 1