- Zdrowe odżywianie
- 3 lutego 2020
Węglowodany i cukry: Dietetyczni Sabotażyści
Dlaczego rafinowane węglowodany i cukier są tak szkodliwe dla twojego zdrowia?
Wyrafinowane lub proste węglowodany zawierają cukry i rafinowane ziarna, które zostały pozbawione wszystkich otrębów, błonnika i składników odżywczych. Obejmują one biały chleb, ciasto do pizzy, makaron, ciastka, białą mąkę, biały ryż, słodkie desery i wiele płatków śniadaniowych. Szybko się trawią, a ich wysoki indeks glikemiczny powoduje niezdrowe skoki poziomu cukru we krwi. Mogą również powodować wahania nastroju i energii oraz odkładanie się tłuszczu, szczególnie w okolicach talii.
Kiedy spożywasz rafinowane węglowodany, twój krwioobieg jest zalewany cukrem, który wyzwala gwałtowny wzrost insuliny, aby oczyścić cukier z twojej krwi. Cała ta insulina może spowodować, że wkrótce po posiłku poczujesz głód, często łaknąc więcej węglowodanów cukrowych. Może to powodować objadanie się, przybieranie na wadze, a z czasem prowadzić do oporności na insulinę i cukrzycy typu 2. Dieta bogata w węglowodany i cukier wiąże się również z nadciśnieniem, chorobami serca, otyłością, nadpobudliwością, zaburzeniami nastroju, a nawet samobójstwami u nastolatków.
Dla wielu z nas odcięcie się od słodkich przysmaków i przezwyciężenie głodu węglowodanów może wydawać się zniechęcającym zadaniem. Cukier nie tylko jest obecny w oczywistych produktach spożywczych, takich jak słodkie przekąski, desery i słodycze, ale także jest ukryty w dużej części przetworzonej żywności, którą spożywamy - od sody, kawy i napojów owocowych po chleb, sos do makaronów i mrożone kolacje. Ale odcięcie się od tych dietetycznych sabotażystów nie oznacza, że już nigdy nie będziemy czuć się niezadowoleni lub nigdy więcej cieszyć się komfortowym jedzeniem. Kluczem jest dobór odpowiednich węglowodanów. Złożone węglowodany, takie jak warzywa, całe ziarna i naturalnie słodkie owoce, trawią wolniej, co powoduje stabilny poziom cukru we krwi i mniejsze nagromadzenie tłuszczu.
Skupiając się na całej żywności i złożonych, nierafinowanych węglowodanów, można zmniejszyć spożycie cukru i węglowodanów rafinowanych, utrzymać stabilny poziom cukru we krwi, utrzymać zdrową wagę i nadal znaleźć sposoby, aby zadowolić swój słodki ząb. Poczujesz się nie tylko zdrowszy i bardziej energiczny, ale możesz także pozbyć się tego upartego tłuszczu z brzucha, z którym tak wielu z nas zmaga się.
Dobre węglowodany a złe węglowodany
Węglowodany są jednym z głównych źródeł energii dla Twojego organizmu. Organizacje zdrowotne, takie jak amerykański Departament Zdrowia i Usług Społecznych, zalecają, aby od 45 do 65 procent kalorii dziennie pochodziło z węglowodanów. Jednak większość z nich powinna pochodzić raczej ze złożonych, nierafinowanych węglowodanów niż z węglowodanów rafinowanych (w tym skrobi, takich jak ziemniaki i kukurydza).
W przeciwieństwie do zwykłych węglowodanów, węglowodany złożone są trawione powoli, co powoduje stopniowy wzrost poziomu cukru we krwi. Są one zazwyczaj bogate w składniki odżywcze i błonnik, co może pomóc w zapobieganiu poważnym chorobom, pomóc w odchudzaniu i poprawić swój poziom energii. Ogólnie rzecz biorąc, "dobre" węglowodany mają mniejsze obciążenie glikemiczne i mogą nawet pomóc w ochronie przed cukrzycą typu 2 i problemami sercowo-naczyniowymi w przyszłości.
Dobre węglowodany obejmują:
Nierafinowane pełne ziarna - chleb pełnoziarnisty lub wieloziarnisty, brązowy ryż, jęczmień, komosa ryżowa, otręby zbożowe, owsianka
Warzywa nieskrobiowe - szpinak, zielona fasola, brukselka, seler naciowy, pomidory
Rośliny strączkowe - fasola nerkowa, fasola pieczona, groch, soczewica
Orzechy - orzeszki ziemne, nerkowce, orzechy włoskie
Owoce - jabłka, jagody, owoce cytrusowe, banany, gruszki
Przejście na dobre węglowodany
Chociaż przejście z węglowodanów wyrafinowanych na złożone jest bardzo korzystne dla zdrowia, nie musisz już nigdy więcej jeść frytek ani kromki białego chleba. W końcu, kiedy zakazuje się niektórych rodzajów żywności, naturalne jest, że jeszcze bardziej się ich pragnie. Zamiast tego należy od czasu do czasu uczynić z wyrafinowanych produktów węglowodanowych i słodkich odpust, a nie zwykłą część diety. Zmniejszając spożycie tych niezdrowych pokarmów, prawdopodobnie znajdziesz się coraz mniej spragniony.
Najnowsze Artykuły
- Sport
- 11 października 2022
Na co zwrócić uwagę w odzieży sportowej
- Zdrowe odżywianie
- 26 września 2022
Na czym najlepiej smażyć?
- Sport
- 20 września 2022
Zalety trenowania piłki nożnej
Kategorie
- Sport 10
- Wrestling 6
- Kluby sportowe 6
- Zdrowe odżywianie 16
- Blog 1