- Zdrowe odżywianie
- 6 lutego 2020
Gotowanie w domu
Korzyści z gotowania w domu
Niezależnie od tego, czy żyjesz sam, czy jesteś zapracowanym rodzicem, znalezienie czasu i energii na przygotowywanie domowych posiłków może wydawać się trudnym zadaniem. Pod koniec gorączkowego dnia, jedzenie poza domem lub zamawianie posiłków w domu może wydawać się najszybszą i najłatwiejszą opcją. Ale wygodne jedzenie może mieć znaczący wpływ na Twoje samopoczucie i zdrowie.
Przetworzone jedzenie jest zazwyczaj bogate w dodatki chemiczne, hormony, cukier, sól, niezdrowe tłuszcze i kalorie, a wszystko to może mieć negatywny wpływ na Twój mózg i perspektywy. Może powodować uczucie zmęczenia, wzdęcia i rozdrażnienia, a także nasilać objawy depresji, stresu, niepokoju i innych problemów ze zdrowiem psychicznym. Może również mieć wpływ na talię. Ostatnie badania wykazały, że ludzie, którzy jedzą poza domem, spożywają średnio o 200 więcej kalorii dziennie niż ci, którzy przygotowują posiłki w domu.
Gotując dla siebie, możesz mieć pewność, że Ty i Twoja rodzina będziecie jedli świeże, zdrowe posiłki. Może to pomóc Ci wyglądać i czuć się zdrowiej, zwiększyć Twoją energię, ustabilizować Twoją wagę i nastrój, a także poprawić Twój sen i odporność na stres. Kiedy przygotowujesz własne jedzenie, jesteś również bardziej świadomy, co dokładnie wkładasz do swojego ciała i jak różne rodzaje żywności wpływają na sposób myślenia i odczuwania.
Gotowanie w domu nie musi być skomplikowane. Kamieniem węgielnym zdrowej diety jest jedzenie w sposób jak najbardziej zbliżony do tego, w jaki robiła to natura. Oznacza to zastąpienie przetworzonej żywności prawdziwą żywnością, kiedy tylko jest to możliwe, oraz jedzenie dużej ilości warzyw i zdrowych źródeł białka. Nie oznacza to, że trzeba spędzać wiele godzin w kuchni, łącząc setki różnych składników lub niewolniczo stosując się do skomplikowanych przepisów. W rzeczywistości, proste posiłki są często najsmaczniejsze. Nie trzeba też być doskonałym i robić każdego posiłku w domu. Gotowanie w domu tylko kilka razy w tygodniu może przynieść korzyści.
Gotowanie w domu to także świetny sposób na spędzanie czasu z innymi - nie musisz być doskonałym szefem kuchni. Niezależnie od Twoich umiejętności i doświadczenia jako kucharza, możesz nauczyć się przygotowywać szybkie i zdrowe posiłki, które mogą mieć rzeczywiste korzyści dla Twojego zdrowia psychicznego i fizycznego.
Przyjemność z dzielenia się domowym posiłkiem
Jedzenie zbliża ludzi, a gotowanie w domu to świetny sposób na połączenie się z rodziną przy stole jadalnym. Wszyscy uwielbiają domowe posiłki - nawet nastolatkowie i wybredni ludzie. A jeśli mieszkasz sam, to nie znaczy, że musisz gotować lub jeść sam. Dzielenie się posiłkami z innymi to świetny sposób na poszerzenie swojej sieci społecznościowej. Uzyskanie cennych informacji zwrotnych na temat posiłku, który dla kogoś przygotowałeś, może również podnieść Twoją samoocenę.
Spraw, by posiłki stały się doświadczeniem towarzyskim. Prosta rozmowa z przyjacielem lub ukochaną osobą przy stole może odegrać dużą rolę w łagodzeniu stresu i poprawieniu nastroju. Zbierzcie razem rodzinę i bądźcie na bieżąco ze sobą na co dzień. Jeśli mieszkasz sam, zaproś do siebie przyjaciela, współpracownika lub sąsiada.
Wyłączaj ekrany. Zrób sobie przerwę od telewizora, wyłącz telefon i unikaj innych elementów rozpraszających uwagę, abyś miał realną szansę połączyć się z osobą, z którą dzielisz posiłek. Unikając ekranów i jedzenia z innymi osobami, pomożesz także uniknąć bezmyślnego przejadania się.
Gotuj z innymi. Zaproś współmałżonka, współlokatora lub przyjaciela do wspólnego robienia zakupów i gotowania - jeden z nich przygotuje na przykład wejście, a drugi deser. Gotowanie z innymi może być zabawnym sposobem na pogłębienie relacji, a podział kosztów może sprawić, że będzie to tańsze dla was obojga.
Pokonywanie przeszkód w gotowaniu w domu
Pomimo tych wszystkich korzyści, wielu z nas nadal uważa przygotowywanie posiłków za obowiązek, albo coś, na co nie mamy czasu, albo coś, co nadaje się tylko dla doświadczonych kucharzy. Może już wcześniej próbowałeś gotować i nie podobały Ci się efekty końcowe, a może Twoje dzieci po prostu wolą jedzenie na wynos?
Pokonywanie przeszkód w gotowaniu w domu często zaczyna się od zmiany sposobu postrzegania przygotowywania posiłków lub czasu spędzanego w kuchni. Do najczęstszych powodów, dla których nie gotujemy w domu i co należy z nimi zrobić, należą:
Najnowsze Artykuły
- Sport
- 11 października 2022
Na co zwrócić uwagę w odzieży sportowej
- Zdrowe odżywianie
- 26 września 2022
Na czym najlepiej smażyć?
- Sport
- 20 września 2022
Zalety trenowania piłki nożnej
Kategorie
- Sport 10
- Wrestling 6
- Kluby sportowe 6
- Zdrowe odżywianie 16
- Blog 1