- Zdrowe odżywianie
- 28 października 2020
Pierzga pszczela - czym jest i dla kogo?
Miód to niewątpliwie najbardziej znany produkt pszczeli. Z tego powodu mało kto usłyszał do tej pory o pierzdze. Co ciekawe, jego działanie na organizm ludzki jest jeszcze bardziej pozytywne. Jest to pyłek kwiatowy, który jest przez pszczoły naturalnie przetworzony, dzięki czemu zawiera on różnego rodzaju dodatki, jak chociażby wydzieliny mleczka z organizmów pszczelich. Dzięki temu posiada on znacznie bogatszy skład chemiczny oraz zawiera wyższą wartość odżywczą, aniżeli pyłek.
Dla jakich osób głównie zalecana jest pierzga?
Na początku warto dookreślić sobie, czym tak naprawdę jest kwiatowy pyłek. Pewne informacje możemy znaleźć w znanej książce "Apteka natury", której autorką jest Jadwiga Górnicka. Można tam znaleźć informacje o tym, że są to po prostu komórki rozrodcze nasiennych roślin pochodzenia męskiego. Tworzą się one w kwiatowych pylnikach. Natomiast pszczoły zbierają go po prostu w ulu i jest on tam używany do normalnych potrzeb, a pozostałość przechowywana jest na później.
Przynoszony do ula pyłek kwiatowy przez pszczoły-zbieraczki formowany jest w pewnego rodzaju obnóże pyłkowe. Tego typu grudki malutkich ziaren transportowane są przez tylną parę nóg pszczół, gdzie znajdują się specjalne koszyczki. Tak przygotowane obnóże służy domownikom ula do wytworzenia pierzgi, która to właśnie jest produktem białkowym, bardzo lekkostrawnym. Jest to pokarm dla pszczół oraz nieco większych już larw. Jak widać pierzga tworzy się podczas całkiem niełatwego procesu, w którym dochodzi do fermentowania się mlekowego obnóża. Jej forma jest łatwo przyswajalna, w postaci granulek.
Tak powstała pierzga posiada multum niesamowicie działających na ludzki organizm właściwości. Posiada dużą zawartość prozdrowotnych składników odżywczych.
Prozdrowotny skład pierzgi
W pierzdze zachodzą różnego rodzaju proces, które są bardzo zbliżone do tych występujących podczas kiszenia ogórków czy też kapusty. Dzięki temu pierzga uznawana jest za tak bardzo zdrowy i leczniczy produkt. Warto dodać, że lecznicze działanie pierzgi jest znacznie większe niż pyłku. Nawet trzykrotnie! Ponadto zawiera ona mnóstwo witamin, m.in. takich jak: A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, P oraz PP. Oprócz tego również wiele cennych pierwiastków, jak chociażby żelazo, magnez, selen, potas, chlor, krzem, miedź, siarkę czy też mangan. Zawiera również odżywcze makroskładniki. Występuje około 12 procent białka oraz znaczna ilość tłuszczu. Ponadto znajduje się w niej również kwas mlekowy, a także spora ilość różnych enzymów. Występujące w pierzdze białko jest bardzo łatwo przyswajalne.
Jeśli chodzi o zastosowanie lecznicze, to jest ono bardzo szerokie. Wyróżnia się tutaj głównie bardzo dobre działanie odtruwając oraz antybakteryjne. Dzięki temu w bardzo łatwy sposób pomaga to usunąć złe toksyny z ciała człowieka, a oprócz tego bardzo mocno pomaga w pracy wątroby. Ponadto bardzo dobrze pierzga wpływa na ludzką odporność, jak i sama w sobie wzmacnia naturalną odporność.
Pierzga działa również antydepresyjnie, ponieważ polepsza samopoczucie oraz pozwala na lepszą koncentrację. Zalecana jest w stanach osłabienia organizmu, zarówno u dzieci, jak i u starszych osób. Jeśli doskwiera nam brak apetytu, to jest również bardzo pomocna. Warto długotrwale włączyć ją do jadłospisu i stosować w miarę często, dzięki czemu wpłynie ona korzystnie na stan zdrowia psychicznego, jak i fizycznego.
Pszczela pierzga występuje pod kilkoma postaciami. Można ją zarówno ssać, gdy występuje pod postacią granulek. Można również rozpuścić pierzgę w przegotowanej wodzie, dzięki czemu granulki się rozpuszczą. Jednak najbardziej popularną formą spożywania pierzgi jest specjalny koncentrat pod postacią kapsułek. Jest to opcja wygodna, a w dodatku demaskuje smak, który nie każdemu odpowiada. Włączenie pierzgi do codziennego jadłospisu to świetny pomysł, który przy okazji pozwoli ograniczyć spożycie przetworzonej żywności. Sprawi to, że organizm zacznie znacznie lepiej funkcjonowań, zarówno fizycznie, jak i psychicznie.
Najnowsze Artykuły
- Sport
- 11 października 2022
Na co zwrócić uwagę w odzieży sportowej
- Zdrowe odżywianie
- 26 września 2022
Na czym najlepiej smażyć?
- Sport
- 20 września 2022
Zalety trenowania piłki nożnej
Kategorie
- Sport 10
- Wrestling 6
- Kluby sportowe 6
- Zdrowe odżywianie 16
- Blog 1